De geuzen in de Bomlerwaard, Henk van Lijnschooten

mei 1, 2018

Achtergrond van dit stuk.

Henk (Hendrikus) Cornelis van Lijnschooten (Den Haag, 28 maart 1928 – Hendrik-Ido-Ambacht, 1 november 2006) was een Nederlands componist, dirigent en muziekpedagoog, die ook onder de pseudoniemen Michiel van Delft en Ted Huggens gecomponeerd heeft.

Heel vroeg kwam hij met muziek in contact. Als een van de eersten voltooit hij aan de toenmalige Volksmuziekschool de zesjarige Algemene Muzikale Vorming van de bekende Willem Gehrels. Daarna kreeg hij op de muziekschool van zijn geboortestad viool-, saxofoon- en klarinetlessen. Zijn eerste studies maakte hij bij Fritz Koeberg (1876–1961) in muziektheorie, compositie en dirigeertechniek. Hij voltooide een studie directie van harmonie- en fanfare-orkesten aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

In 1946 volgt zijn aanstelling als klarinettist bij de Koninklijke Militaire Kapel. In die periode begint ook zijn carrière als dirigent van amateurorkesten. Met collega’s ontwerpt hij de eerste leerplannen voor de federatieve examens.

In 1957 werd hij tot dirigent van de bekende Marinierskapel der Koninklijke Marine benoemd, als opvolger van Gijsbert Nieuwland en bleef in deze functie tot 1964. Met dit orkest maakte hij concertreizen door Europa en naar de Verenigde Staten van Amerika.

Van 1965 tot 1970 was hij docent voor houtblazers aan het Rotterdams Conservatorium. Daarna was hij docent voor directie van harmonie- en fanfareorkesten aan het ArtEZ Conservatorium te Arnhem en hij doceerde ook aan het Utrechts Conservatorium in Utrecht.

In 1985 werd hij onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In 2003 werd hij met de Prijs Nederlandse Blaasmuziek onderscheiden. Verder is hij drager van La Médaille pour le Mérite des Arts, Sciences et Lettres van de Académie Française.

Van Lijnschooten gold als een voor Nederland en ver daarbuiten toonaangevende componist.

 

Share This