Muzikale leiding

De Boventoon voeren

Wibrand van Norel

Dirigent A-Slagwerkensemble

Wibrand van Norel (1972) werd geboren in Doornspijk. Al op jonge leeftijd werd hij door zijn vader meegenomen naar de toenmalige tamboerkorpsen. Er werden niet alleen veel repetities bezocht, maar ook concoursen, festivals en concerten. Hij is als muzikant begonnen bij Excelsior Oostendorp, waar hij de basis van het slagwerk spelen leerde. In 1990 is hij in de vooropleiding de studie klassiek slagwerk gaan volgen aan het Conservatorium in Zwolle, waar hij lessen volgde bij Jan Wissink, Peter Prommel, Jose Vincente, Peter Berk en Ali n’Dva Rose (Afrikaanse Percussie) waarna hij in 1997 afstudeerde voor Docerend Musicus. Tijdens deze studie speelde hij in o.a. het Orkest van het Oosten, Radio Kamer Orkest, Nederlands Blazers Ensemble, Nationaal Slagwerk Ensemble, Northern Percussion Ensemble en was tijdelijk BBT-er bij het Trompetterkorps Bereden Wapens.

In 2002 studeerde hij af aan de Hogeschool Kreato in Thorns met als hoofdvak Harmonie Fanfare Brassband Directie. Deze opleiding volgde hij bij Henk van Loo sr. die hem tevens begeleidde in een studie harmonieleer en instrumentatie.

Sinds 2016 Wibrand verbonden aan CultuurKust als muziekcoördinator. Ook zijn er vele composities van zijn hand, geschreven voor slagwerkensembles, hij was dan ook de ‘hofcomponist’ van het B-Slagwerkensemble waar hij vele jaren de dirigent van was.

Wibrand is dirigent van ons A-Slagwerkensemble, Slagwerkensemble KAMV Amersfoort, en Slagwerkgroep Juliana Doornspijk.

Daarnaast verzorgt hij op freelance basis workshops percussie voor bedrijven, is lid van de beoordelingscommissie repertoria voor slagwerkensembles, jurylid tijdens podiumwedstrijden en voorzitter van het ONSK en het Noord Veluws MuziekVerband.

Ruben Maathuis

Dirigent B- Slagwerkensemble

Ruben Maathuis (1990) werd geboren in Deventer.

In 2009 is hij begonnen met zijn opleiding klassiek slagwerk aan het ArtEZ Conservatorium in
Zwolle, waar hij lessen volgde bij Jan-Roel Hamersma, Peter Prommel, Jan Wissink, Martin
Geessinck en Martin Verdonk. Ruben studeerde in 2013 af voor zijn Bachelor of Music,
waarna hij in 2015 afstudeerde voor zijn Master of Music.

Tijdens deze studie mocht Ruben als componist een prijs in ontvangst nemen met zijn
compositie: “ Flight of the Hubble”. Deze schreef hij voor het “ArtEZ International Brass
Festival 2014”.

Geïnspireerd door allerlei muziekstijlen, techno/house/pop/klassiek, combineert Ruben in
zijn composities en ensembles veel verschillende stijlen. Zo startte hij ook het ensemble
STICK HOUSE. Met zijn ensemble werd Ruben genomineerd als Rabo Jong Talent, hiermee
wonnen ze een geldbijdrage voor het ensemble en een kans om op te treden tijdens het
“Stadsfestival Zwolle”.
In 2015 was STICK HOUSE onderdeel van de Kontra Live Tour van dj De Sluwe Vos. Hierdoor
konden ze hun muzikaliteit laten horen op verschillende podia en festivals waaronder
Paaspop, Pukkelpop (Be), de Melkweg, Tivoli en Doornroosje.

Naast het werk als docent, dirigent, slagwerker en componist is Ruben ook producer en
muzikant voor Fusus. Zij combineren verschillende muziekstijlen en creëren daardoor een
eigen geluid in de studio en op het podium.

Ruben is sinds september 2016 dirigent van het B-Slagwerkensemble en volgt hiermee Wibrand van Norel op. Ruben verzorgt ook de muzieklessen aan alle leerlingen van het slagwerk, zowel melodisch als ongestemd. Hij is dus heel goed op de hoogte van het niveau van alle leden van het B-Slagwerkensemble.